tisdag 23 januari 2018
Sadhana i Höör söndag 28 januari!
Glada nyheter! Ulrika och jag har lyckats synka våra kalendrar och kommer att hålla en sadhana ihop i Höör den 28 januari. Jag gläder mig otroligt mycket åt att få komma tillbaka till mina gamla hemtrakter och dela kundaliniyogans fina morgontradition med er alla där, sjunga rakt ur hjärtat och låta den obegränsade kärleken flöda. Jag hoppas att alla kan komma!
Som vanligt håller Ulrika i passet och jag leder mantrameditationen. Anmäl er till Ulrika per mail: ulrika@yogamis.se När ni anmält er får ni mer detaljerad information om hur det går till och de mantran vi sjunger. För att sadhanan ska genomföras krävs minst fem anmälda, det är därför viktigt att du anmäler dig om du vill komma. Det kostar ingenting att vara med, men om du vill kan du gärna lämna en donation.
Alla pengar vi får in när vi håller sadhana går oavkortat till Gobind Sadans arbete med att stävja fattigdom och skapa fred. Gobind Sadan är det indiska ashram som jag reser till varje år och rent konkret kommer era bidrag bland annat att gå till att ge barn från fattiga familjer möjlighet till skolgång och till de hundratals portioner mat som delas ut varje dag. Vill ni läsa mer om Gobind Sadan kan ni göra det här.
Datum: 28 januari
Plats: Villa Ekeliden
Tid: 07.00-09.00
Kostnad: Frivillig donation
Obs! Föranmälan krävs.
Hur går det till?
Vi gör ett yogapass på cirka en timme och sedan sju speciella mantrameditationer under 62 minuter. Det går bra att sitta på en stol under meditationen och även att lägga sig ner och vila på mattan en stund om en timma känns som lång tid.
Vad är Sadhana?
Sadhana betyder daglig disciplin eller dagliga övningar, och det är tradition inom Kundaliniyogan att samlas göra detta tillsammans. Traditionellt görs sadhana under de tidiga morgontimmarna (cirka två och en halv timma före soluppgången) när luften sägs vara extra nyttig för kroppen att andas in och världen runt omkring oss är stilla. Vi nöjer oss dock med att börja kl 7.00. Att praktisera sadhana är ett fantastiskt sätt att börja dagen och att ta hand om såväl kropp som sinne på ett respektfullt sätt.
När vi utövar sadhana har vi inga lärare utan den som leder yogan deltar också själv och gör hela passet och meditationen tillsammans med gruppen. Vi avslutar med att meditera med en serie mantran i en specifik följd under 62 minuter. Här hittar ni dem och vad de betyder.
Det första mantrat, Långa Ek Ong Kar, öppnar upp för flödet av kundalinienergi, det vibrerar genom våra chakran och hjälper oss att släppa taget om vår egen begränsade identitet och identifiera oss med någonting större – det sätter oss i kontakt med det universella flödet av kärlek.
Nästa mantra, Wah Yantee, är ett mantra som riktas utåt, mot kosmos/universums kreativa kraft och får oss att uppleva dess obeskrivbarhet, oändlighet och mäktighet.
Det tredje mantrat, Mool Mantra, vänder fokus inåt och beskriver hur universums kreativa kraft existerar inom oss. Hur vi härbärgerar alla aspekter av den universella kärleken i vårt inre.
Med Sat Siri Akaal kommer vi till den del av processen där vi eliminerar vårt ego. Mantrat hjälper oss att släppa rädslan för döden, att släppa taget och låta det som ske som sker. Du behöver inte ha kontroll.
Femte mantrat, tungvrickaren Rakhe Rakhan Har är ett kraftfullt skyddsmantra. Beskriver universums kreativa kraft som beskyddare. Men denna kraft med alla dess aspekter och förmågor manifesteras genom oss. Om vi håller denna kunskap som ett ankare i vårt sinne förstår vi att oro och rädsla är överflödiga, och det är denna insikt som utgör vårt beskydd.
Näst sista mantrat, Wahe Guru Wahe Jio betyder: Kontakten med min själ för oss från mörker till ljus och från okunskap till insikt. Här konsoliderar vi essensen av allt vi mediterat på under vår sadhana. Mantrat tar oss samtidigt djupt och högt, till en plats av upplysning och extas.
Det sista mantrat, Guru Ram Das, öppnar vårt hjärta. Det ger oss en upplevelse av hur våra egna behov redan tagits om hand. Det är ett starkt helande mantra som hjälper oss att leva våra liv med med kärleksfullhet gentemot både oss själva och världen.
May the long time sun shine upon you!
Varmt välkomna 💚
Susanna och Ulrika
A little bit goes a long way...
Jag vet att detta inte är vad Doktor Yogi rekommenderar direkt, men vad gör man när tiden plötsligt inte räcker till? Vägrar offra morgonyogan. Men offrar helst inte morgonkaffet heller. Vid ett annat tillfälle ger jag er recept på guldmjölk och ingefärsdekokter och andra nyttigheter det lovar jag. Nu säger jag bara att lite koffein på tom mage ändå ger en viss skärpa åt meditationen (OBS! INTE urgammal yogisk visdom.)
Men vad jag framför allt vill säga är att det går utmärkt att göra yoga och meditera som en del av ett alldeles vanligt vardagsliv. Du behöver inte göra stora omvälvande förändringar, skaffa en ny fluffig/skintight outfit, lägga om hela kosten, gå upp klockan noll på morgonen, resa till Indien hundra gånger om året, detoxa stup i kvarten och läsa en miljon böcker om yogisk filosofi, instagramma dina tjusiga yogaposer, fylla ditt hem med allsköns gurubilder och bara dricka örteer. Du kan självklart göra allt det där också (mycket av det är jättebra, och/eller skoj), men du kan också börja med att se vad som händer om du petar in en stunds yoga i din vardag. Det är inte ett speciellt stort steg egentligen. Men resultatet av att skapa den där kontakten med sitt inre är magiskt.
Någon liten kriya och några minuters meditation om dagen på en tid som passar dig (fråga mig om korta effektiva pass om du har ont om tid). En yogakurs på tisdagskvällar 😉 På bilden kan ni tjuvkika på delar av kvällens kriya: För en stark och frisk rygg från manualen Vitalitet och kraft med Kundaliniyoga. Och meditationen finns i boken med det roliga namnet som står framför. Det är en fan-tas-tisk andningsmeditation för inre balans, rytm och flöde som jag gjort varje morgon senaste veckan och njuter av så mycket att jag börjar gråta nästan varje gång (sant).
Okej, det var allt för nu, vi ses klockan 19:15 ikväll på Mindful Yoga. Det blir INGET kaffe, men det finns te! Och det finns fortfarande tre platser kvar på kursen om någon mer är sugen på det där andra. Kärleken, kontakten, flödet.
Varmt välkomna 💚
fredag 5 januari 2018
Nytt år, ny termin. Och prova-på-vecka!
Dags för terminsstart! Tisdagen den 9 januari drar vi igång, och som det ser ut nu finns det några platser kvar på kursen. Jag hoppas vi fyller upp dem så att vi blir många som får dela yogan och meditationen med varandra den här våren.
Är du nyfiken på kundaliniyoga, eller känner någon som är det, så kan ni prova på under veckan 7-17 januari för bara 100 kronor per lektion. Här hittar du alla klasser och information om hur du anmäler dig.
Precis som i höstas kommer min kundaliniyogaklass vara anpassad så att den passar både nybörjare och fortsättare. Vi startar mjukt och fint och utforskar tillsammans våra kroppar och sinnen. Under våren tänkte jag också lägga lite extra fokus på bhakti-aspekten av yogan. Bhakti kan beskrivas som hängivenhetens, eller kärlekens väg och är ett sätt för oss att uppleva enighet och nå insikt (tillståndet yoga) genom hjärtat. Misstänker att detta även kommer att föra oss in på lite intressanta yogafilosofiska begrepp under terminens gång (yogafröken är ju rätt nördig), men framför allt kommer vi att själva få praktisera fysisk yoga och meditation och ägna oss åt den inre upptäcktsresa det innebär. Jag är sjukt peppad och tror att det kan bli precis hur bra som helst!
Varmt välkomna 💚
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)