tisdag 13 mars 2018

Hum Dhum – Öppna hjärtat


Det här är en av mina favoritbilder. Hanumans hjärta - vidöppet så att kärleken kan flöda. För några år sedan fick mitt bröstben en sådan knäck. Slogs upp på vid gavel under en meditation i Indien. Jag genomsköljdes av upplevelsen av universums själva essens som obegränsad, flödande kärlek. Min önskan är att hjärtat ska fortsätta att vara sådär öppet och att kärleken ska fortsätta att flöda. I oss alla. Mellan oss alla.

Passet denna vecka och förra fokuserar på just det där flödet av kärlek. Vi arbetar med att stimulera vår kreativa energi och öppna vårt hjärtcentrum. Vi letar efter en plats där vi kan handla, inte utifrån våra känslo- eller tankimpulser, utan djupare in, bortom egot.

Yoga betyder förening och en av grundidéerna inom yogan är att allt hänger samman. Allt är ett. Min innersta kärna är även din innersta kärna. Vår grundessens är att höra samman.

Om vi vill kan vi låta vår yoga- och meditationspraktik vara ett sökande efter den där kärnan, den inre gurun, platsen av samhörighet. Hur vi upplever den platsen, hur den ser ut och manifesterar sig – det kan vara helt olika för oss alla. Men tillsammans kan vi öppna våra hjärtan och se vad vi hittar!

Ikväll gör vi det med hjälp av följande pass och meditation:


Kriya för Vitalitet och ett Öppet Hjärta
1. Egobekämparen med öppna handflator (eldadning)
2. Ryggflex
3. Ryggflex med armarna på axlarna, låt huvudet följa med i rörelsen
4. Ryggvridning med armarna ut från kroppen,  böjda 90° vid armbågen, fingrarna i Gyan Mudra
5. "Dra i repet" – på indandning: sträck fram vänster arm som om du skulle fatta tag i ett rep framför dig, dra bak höger armbåge oh låt högerhanden vara knuten. Andas ut och växla. "Dra dig fram" längs med "repet" i ett snabbt tempo med kraftfull andning.
6. Nackrullning
7. Sat Kriya
8. Fri Dans

Meditation to Move the Shakti and Open the Heart
– Meditationen öppnar hjärtat, tänder vår inre eld, ökar flödet av energi och ger kraft.

Mantra: Har Har Har Har Hum Dhum Hum Dhum
Gör såhär: Sitt i lätt meditationsställning. Låt händerna vila över ditt hjärtcentrum eller strax framför, ena handen över den andra. På varje Har drar du in naveln (pumpar med naveln), på Hum Dhum slår du, mjukt men bestämt, med händerna mot bröstet, som hjärtslag. Ögonen är slutna och fokuserar på toppen av huvudet.

Hum kan överättas med den skapande aspekten av vår person eller hjärtchakrats vibration
Dhum kan översättas med den praniska aspekten av vår persion eller gåva/välsignelse
Har reresenterar universums kreativa kraft

Mirabai Ceiba har gjort en fin version av mantrat. Det är inte den som jag spelar under meditationen, men den funkar bra att meditera till den också (jag har provat!). Lyssna här.  Mata Mandir har gjort en riktigt grym version som finns att köpa här.

Och just det! Vi dansar till Sada Sat Kaurs bhangra-version av Adi Shakti. Come on katten, det svänger ju!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar